mboost-dp1

newz.dk

Arkiverne: Uge 31

- Via newz.dk - , redigeret af Avenger-

For 10 år siden:
TDK (Tele Danmark) kan annoncere, at de sænker priserne for deres ADSL-produkter. De nye priser betyder bl.a., at man kan få en 256/128 kbit forbindelse til 349 kr./md., 1024/256 til 699 kr./md. eller en 2048/512 til 999 kr./md.

Med i tilbuddet er desuden gratis lån af et ATM-modem, der dog kræver, at man enten har et ATM-netkort i sin computer eller en ATM-router, før man rent faktisk kan anvende forbindelsen.

Til sammenligning koster TDC’s nuværende ADSL-løsninger 249 kr./md. for den mindste forbindelse, en 5120/512 kbit., mens den største til private, en 20/1 Mbit, koster 348 kr./md. Med til begge løsninger følger naturligvis et modem, der konverterer signalet direkte til Ethernet, som alle moderne computere kan anvende.

For 5 år siden:
Britiske eksperter forudser, at nyheder på internettet vil overgå avisudgaverne i antallet af læsere inden for de næste 15 år. Flere og flere går fra de klassiske avisabonnementer over til de mange gratis online nyhedssider. Ifølge Publishing-Industry Network så læser en fjerdedel af alle læsere udelukkende netudgaven af aviserne.

Forudsigelsen og tallene kom mere end 2 år før den første Kindle kom på markedet, og på et tidspunkt, hvor iPad’en endnu blot var en våd drøm hos Apples udviklere.

Med de moderne muligheder og forbrugsvaner, kan det let ske, at forudsigelsen omkring 50/50 deling af markedet i online og papir, allerede er nået, eller i hvert fald vil ske inden 2020, som var den oprindelige forudsigelse.

For 1 år siden:
To sikkerhedseksperter kan til den årlige Black Hat-konference demonstrere, hvordan de med en speciallavet sms kan overtage kontrollen af en iPhone. De to eksperter fandt fejlen seks uger forinden og ved konferencen demonstrerede de for en CNET-journalist, hvordan de kunne overtage hans telefon blot ved at sende en sms med ondsindet kode. Apple er dog hurtig ude, og knap en uge efter har de rettet fejlen og udsendt en softwareopdatering, som alle anbefales at installere.

Man fristes til at pointere det påfaldende i, at der præcis ét år efter, Apple lukkede det første hul, dukker en ny fejl op i iPhonen, som sjovt nok også gør det muligt for uvedkommende at overtage kontrollen med telefonen fuldstændigt, en fejl Apple dog ifølge eget udsagn hár rettet, men blot mangler at udsende som opdatering.

Research In Motion

BlackBerry forkrøblet i Saudi-Arabien

- Via Gizmodo - , redigeret af Net_Srak , indsendt af M.R.

Den truede blokering af Research in Motions (RIM) Blackberry smartphones er nu sat i værk i Saudi Arabien. Det sker, fordi landet er utilfredse med den måde, RIM behandler data sendt fra telefonerne.

Modsat de fleste andre smartphones så bliver alt data sendt via firmaets servere i Canada, en forsendelse der sker krypteret. Det betyder, at lande som Saudi-Arabien ikke kan overvåge trafikken, hvilket de mener, kan være en sikkerhedsrisiko.

Kravet fra Saudi-Arabien er, at RIM opretter en central i landet, hvorigennem al trafik skal passere, så det dermed kommer under saudisk lovgivning.

Der er omkring 700.000 Blackberry-brugere i landet, der nu har fået foretaget et kraftigt indhug i funktionaliteten af deres mobiltelefon.

De Forenede Arabiske Emirater forventes at følge i samme fodspor den 11. oktober, ligesom lande som Indien og Libanon også vil gøre det. RIM har tidligere udtalt, at de ikke vil lave noget om i deres forretningsmodel.

Læs også: BlackBerry blokeres i golfstater og RIM svarer på kritik fra Saudi Arabien og de Forenede Arabiske Emirater

Statkraft

Orm angriber systematisk kraftværker

- Via Associated Press - Google - , redigeret af Emil , indsendt af Tore

En nyopdaget orm døbt Stuxnet er begyndt at inficere produktions- og forsyningsanlæg som kraftværker og lignende. Ormen inficerer de ofte uopdaterede maskiner, der står rundt omkring, som nogle gange kan være meget gamle.

Ormen blev opdaget i Tyskland, hvor man efterfølgende har konstateret angreb på anlæg i alt fra Iran til USA. Ormen udnytter en sårbarhed i Windows, der ikke er blevet opdateret, og Microsoft oplyser, at de har registreret op til 6.000 inficerede computere.

Det unikke ved ormen er, at den specifikt går efter kontrolsoftware fra Siemens, der anvendes i mange centrale anlæg verden over. Kontrol over dette software kan give kontrol over anlægget, det håndterer.

Det er blot få uger siden, ormen blev opdaget første gang, men ifølge forskere fra Symantec har den eksisteret siden juni 2009, hvor en simplere variant så dagens lys for første gang. Den mere avancerede udgave, mener man, blev til i starten af 2010.

Opdagelsen af ormen har sat fokus på de ofte meget gamle it-systemer, der driver mange landes kritiske infrastruktur.

Momondo.com

Danske Momondo.com kåret som verdens bedste rejsesøgemaskine

- Via Ritzaus Bureau - , redigeret af Emil

Den britiske avis The Sunday Times har kåret den danske rejsesøgemaskine Momondo.com som verdens bedste sted at finde billige flybilletter. Det har givet travlhed hos virksomheden bag siden, der siden kåringen har haft adskillige flere tusinde besøgende end sædvanligt.

The Sunday Times beskrev i den store test Momondo.com som “klart bedst” til at finde de billigste flybilletter. Den danske søgemaskine med blot 16 medarbejdere slog blandt andet verdens største rejsesøgemaskine, Expedia.com. Hos Momondo har man svært ved at få armene ned:

Partner i Momondo Martin Lumbye til Ritzau skrev:
Det er svært at holde begejstringen tilbage, når vi slår de største virksomheder i verden inden for vores branche. Expedia har tusindvis af ansatte til at udvikle deres produkt, så jeg er ikke i tvivl om, at det her vil give stor international genlyd.

Siden kåringen i Sunday Times er Momondo.com blevet omtalt i flere internationale medier, heriblandt CNN og The New York Times. Momondo gik i luften den 1. september 2006 og har i dag mere end to millioner unikke besøgende hver måned.

Slide, Inc.

Google køber casual-udvikler for 1,3 mia. kr.

- Via TechCrunch - , redigeret af Pernicious

Det er under en måned siden, Google investerede over 500 mio. kr. i Zynga, et firma med speciale i udvikling af casual spil til sociale netværk. Nu kan Google endvidere annoncere, at de for knap 1,3 mia. kr. har købt spilfirmaet Slide, der ligeledes specialiserer sig i casual spil og applikationer til sociale netværk.

Investeringen i Zynga var møntet på at gøre firmaet til en grundpille i Google Games, en online spiltjeneste, der vil gå online senere på året. Købet af Slide skal formentlig ses i samme lys, omend det endnu er uvist, præcist hvilken rolle firmaet vil få hos Google.

Der spekuleres naturligvis i, om disse opkøb er begyndelsen på en stor satsning inden for sociale netværk fra Googles side, der indtil nu har stået i skyggen af bl.a. Facebook og MySpace på området.

Stifteren af Slide er den velkendte it-entreprenør Max Levchin, der bl.a. også var medstifter af PayPal, som i 2002 blev købt af eBay for ca. 10 mia. kr. Om Levchin følger med over til Google er endnu uvist.

newz.dk

Privat browsing er ikke helt privat

- Via The Register - , redigeret af Emil

I de fire mest udbredte browsere, Internet Explorer, Firefox, Chrome og Safari, er der indbygget en funktion til at kunne surfe privat, således at der ikke efterlades spor på computeren fra de sider, man har besøgt.

I en undersøgelse foretaget af et hold forskere fra Stanford University afsløres det nu, at privatlivsindstillingen ikke er helt vandtæt, idet alle fire browsere alligevel kan efterlade sig spor.

De forskellige browsere efterlader sig spor på baggrund af flere forskellige handlinger, dog deler IE, Firefox og Safari den samme svaghed, når det kommer til at gemme et SSL-certifikat. Browserne gemmer ligeledes en oversigt over handlinger foretaget på tidspunktet, der afslører, hvilken side man besøgte.

I Firefox kan udvidelser også kompromittere privatlivsfunktionen, ligesom site-specifikke indstillinger kan sænke ens sikkerhed.

Forskerne har også, efter hvad de selv mener, som de første nogensinde fundet en metode til at at registrere, om en besøgende surfer ind på en side i privat browsing-tilstand.

Forbrugerrådet

Forbrugerrådet kritiserer Googles håndtering af hacker-sag

- Via Politiken - , redigeret af Pernicious

57-årige Niels Ulrik Pedersen har ikke haft adgang til sin Gmail-konto siden onsdag. Kontoen sender nu mails til familie og venner og beder om pengeoverførsler, men trods tre udfyldte Google-skemaer har Niels Ulrik Pedersen endnu ikke kunnet overbevise it-firmaet om, at han er den rette ejer af kontoen.

Hos Forbrugerrådet er man kritisk over for Googles lange behandlingstid:

Afdelingschef i Forbrugerrådet Vagn Jelsøe til Tjek skrev:

Det er helt klart utilfredsstillende for forbrugeren. I det omfang, man vil bruge tjenester som Gmail og andre, så skal man også gøre sig klart, at hvis man roder sig ud i problemer, så kan det være svært at kommunikere med dem, for at få rettet tingene.

Googles danske direktør Peter Friis skriver i en mail til Politikens forbrugermagasin Tjek, at skemaer er den hurtigste måde at sikre en effektiv og korrekt behandling af hacking-sager på. Han skriver videre, at Google vil se på sagen hurtigst muligt, men afviser dog, at Niels Ulrik Pedersens konto er blevet hacket.

Niels Ulrik Pedersen har hundredvis af mails på sin Gmail-konto af både privat og professionel karakter. Han frygter, at hackerne vil misbruge de mange følsomme oplysninger, og han har derfor lukket sin bankkonto.

Den uheldige dansker blev opmærksom på problemet onsdag, hvor han blev udsat for en telefonstorm fra familie og venner. De spurgte alle, om det kunne være rigtigt, at han og familien var blevet bestjålet i Wales og derfor havde brug for penge, sådan som han havde skrevet i en mail.

Microsoft

Visual Studio på den simple måde

- Via Ars Technica - , redigeret af Emil , indsendt af arne_v

Microsoft udgav for nyligt den nyeste udgave af deres udviklingsplatform Visual Studio 2010, der henvender sig til programmører. Den 23. august udgives en beta af en tilføjelse til VS 2010, som gør det nemmere at lave programmer.

Der er tale om programmet LightSwitch, tidligere kendt under kodenavnet Kitty Hawk, der ifølge Microsoft er så nem at benytte, at folk helt uden programmeringserfaring kan lave programmer med det.

Programmer lavet med LightSwitch bygges ud fra en samling af skabeloner, som kan tilpasses efter behov eller kombineres med hinanden for at opnå en ønsket funktion. Skabelonerne tager udgangspunkt i en række forskellige virksomhedsrelaterede opgaver og egner sig derfor kun til at lave programmer til dette markedssegment.

Idéen er, at f.eks. en projektleder eller anden ansvarlig kan stykke et program sammen, der kan danne grundlag for videreudvikling til et finpudset værktøj. Software lavet med LightSwitch kan videre bearbejdes i de andre VS 2010-værktøjer og kan afvikles enten lokalt eller via Microsofts Azure cloud-platform.

I første omgang udgives LightSwitch kun til medlemmer af MSDN, men vil blive offentlig tilgængelig senere og bliver da en fast del i alle udgaver af VS 2010.

U.S. Department of State

Clinton kommenterer BlackBerry-ban

- Via BBC News - , redigeret af Pernicious

USA’s udenrigsminister Hillary Clinton kommenterede torsdag De Forenede Arabiske Emiraters (UAE) planer om at blokere for BlackBerry-telefoners instant messaging, e-mails og adgang til internettet.

UAE finder det problematisk, at data fra BlackBerry-telefoner øjeblikkeligt krypteres og sendes til datacentre i Canada, idet det forhindrer staterne i at få adgang til oplysninger fra telefonerne i forbindelse med eksempelvis kriminalefterforskning og terrorbekæmpelse.

I en diplomatisk kommentar erkendte Clinton, at sikkerhedsbekymringen er berettiget, men understregede samtidig betydningen af informationsfrihed:

USA’s udenrigsminister Hillary Clinton om BlackBerry-ban skrev:
We are taking time to consult and analyse the full the range of interests and issues at stake, because we know that there is a legitimate security concern. But there is also a legitimate right of free use and access. So I think we will be pursuing both technical and expert discussions as we go forward.

UAE planlægger at starte blokeringen af BlackBerry-telefoner den 11. oktober. Ifølge Clinton er USA imidlertid allerede i kontakt med UAE for at finde en løsning, som er tilfredsstillende for alle parter.

Se også: BlackBerry blokeres i golfstater og RIM svarer på kritik fra Saudi Arabien og de Forenede Arabiske Emirater.

Flicker - mindfrieze

Pentagon øger pres på WikiLeaks

- Via The Guardian - , redigeret af Pernicious

Det amerikanske forsvarsministerium skærper nu tonen over for WikiLeaks. Pentagon vil have WikiLeaks til at fjerne de mere end 76.900 lækkede dokumenter om krigen i Afghanistan fra det berømte whisteblower-site med det samme. Hvis ikke WikiLeaks frivilligt vil “gøre det rigtige”, vil Pentagon undersøge, hvilke muligheder de har for at tvinge dem til det, lød det torsdag fra det amerikanske forsvarsministerium:

Talsmand for Pentagon Geoff Morrell skrev:
The only acceptable course is for WikiLeaks to take steps to immediately return all versions of all of those documents to the US government and permanently delete them from its website, computers and records. If doing the right thing is not good enough for them then we will figure out what alternatives we have to compel them to do the right thing.

WikiLeaks’ stifter Julian Assange sagde i forbindelse med offentliggørelsen af krigsdokumenterne i juli måned, at whisteblower-sitet ligger inde med yderligere 15.000 hemmelighedsstemplede dokumenter om krigen i Afghanistan. Den skærpede retorik fra Pentagon tolkes ifølge The Guardian som et forsøg på at få WikiLeaks til at undlade at offentliggøre disse.

Se også: Talsmand for WikiLeaks tilbageholdt i USA og WikiLeaks frigiver 75.000 dokumenter om Afghanistan.