mboost-dp1

Canonical Ltd.

Ubuntu 10.10 indfører multitouch

- Via Mark Shuttlework - , redigeret af Pernicious

Mark Shuttleworth, ejeren af Canonical, firmaet bag Ubuntu, har på sin blog skrevet, at den første test af Utouch-frameworket er blevet implementeret i Ubuntu 10.10 (Kaldet Maverick Meerkat). Utouch har til formål at implementere multitouch i styresystemet.

Han skriver blandt andet, at Ubuntus designhold har udviklet et “touch sprog”, som gør det muligt at kæde flere bevægelser sammen, modsat de kendte implementationer af touch, som bruger enkelte “magiske gestus”, som Shuttleworth kalder dem.

Mark Shuttleworth skrev:
The basic gestures, or primitives, are like individual verbs, and stringing them together allows for richer interactions.

Til at starte med vil nogle få Gtk-programmer i 10.10 understøtte den nye touch-scrolling.

Qualcomm Incorporated

1,5 GHz dual-kerne CPU på vej til smartphones

- Via Computerworld -

P.t. er de hurtigste smartphones udstyret med en 1 GHz Snapdragon CPU, og inden længe forventes de første produkter med en dual-kerne udgave på 1,2 GHz (MSM8660). Imens vi går og venter på den, har Qualcomm nu annonceret en 1,5 GHz dual-kerne CPU.

Den nye Snapdragon-processor har modelnavnet QSD8672 og er beregnet til smartphones, tablet-computere og billige laptops. Ligesom sin langsommere forgænger (MSM8660), så vil den være udstyret med avanceret strømstyring.

En måde at håndtere energiforbruget er ved dynamisk at kunne sænke spændingen på de enkelte kerner eller helt at slukke for en af dem.

Processoren vil blive lavet i en 45 nm produktionsproces og er baseret på et design udviklet af ARM. Den vil være kraftig nok til at kunne afvikle video i 1080p, ligesom den som noget nyt også vil kunne håndtere DDR2- og DDR3-hukommelse.

Qualcomm forventer de første produkter på gaden med den nye processor i starten af 2011, men påpeger, at aggressive producenter kan komme ud med et produkt allerede i år.

ASUSTeK Computer Inc.

iPad påvirker ASUS’ netbook-salg

- Via DigiTimes -

Hos en af de største netbookproducenter, ASUS, har man netop nedjusteret forventningerne til salget i tredje kvartal i år, efter at salget i andet kvartal ikke levede op til målsætningen.

Ifølge den store taiwanesiske elektronikproducent skyldes nedjusteringen øget konkurrence fra tablet-computere, hvor det p.t. er Apples iPad, der er enerådende på markedet.

ASUS solgte 1,6 millioner netbooks i første kvartal i år, et tal der faldt til 1,5 millioner i det andet kvartal. For det tredje kvartal forventes et salg på 1,4 millioner netbooks.

Det faldende salg håber ASUS at kunne modkæmpe senere i år, når de lancerer deres egne tablet-computere i de kommende Eee Note- og Eee Pad-serier.

Eee Note, der er en ARM-baseret tablet med Linux, forventes at udkomme til oktober. Eee Pad med Windows 7 kommer tidligst til december, hvor Eee Pad med Android kommer til marts 2011.

The Inquirer

Norsk firma vil lave gennemsigtige solceller

- Via Ingeniøren - , indsendt af ktg

Der sker en kraftig udvikling af solcelle-teknologien, hvor ydelsen konstant forøges, men også på andre områder ændrer solcellerne sig. Et norsk firma ved navn Ensol er nu på vej med gennemsigtige solceller. Det skriver Ingeniøren.

Normalt er solceller ikke gennemsigtige, hvilket nogle gange kan være en ulempe, men hos Esol forventer de at have deres gennemsigtige model klar i 2016.

Der er tale om en tyndfilmssolcelle, der anvender en matrix, hvori der er indlejret nanopartikler i metal som det aktive lag, hvilket dog ikke fortæller meget om, hvordan den gennemsigtige solcelle fungerer. Gennemsigtigheden kan justeres ud fra, hvordan nanopartiklerne tilpasses solcellen.

Hos Ensol forventer man en udnyttelsesgrad på mindst 20 %, når produktet kommer i produktion, men danske Arne Nylandsted Larsen, der er ekspert i solceller, er skeptisk over for den norske solcelle.

Han har svært ved at gennemskue, hvordan teknologien skulle virke; en teknologi, der ifølge Ensol er opfundet af britiske Phil Denby på University of Leicester. Normalt publiceres sådanne opfindelser, men der findes ingen dokumentation af den art hos universitetet.

Flickr - stefano girardi

Adgangskoder bør indeholde 12 tegn

- Via The Register - , indsendt af Skak2000

Når det kommer til at lave en adgangskode, så har reglen altid været jo længere desto bedre. Dertil kommer, at det altid anbefales at kombinere store og små bogstaver samt tal og specialtegn.

Hos Georgia Tech Research Institute i USA har forskere kigget nærmere på muligheden for at knække adgangskoder, og her anbefaler man nu, at en adgangskode bør have 12 tegn for at være sikker.

Årsagen er den stadig kraftigere hardware, som produceres, og her er det især grafikkort, der har vist sig velegnet til at bryde adgangskoder. Den store regnekraft i nye grafikkort bruges til såkaldte bruteforce-angreb, hvor hver enkelt mulig kombination af en adgangskode efterprøves.

Selv hvis man anvender store og små bogstaver samt tal og specialtegn i sin adgangskode, så mener forskerne, at en kode på kun 7 tegn er sårbar.

Richard Boyd, projektansvarlig hos GTRI skrev:
Right now we can confidently say that a seven-character password is hopelessly inadequate, and as GPU power continues to go up every year, the threat will increase.

Google Inc.

Tusinde af tyskere vil fjernes fra Street View

- Via The Inquirer - , redigeret af Emil

I løbet af november åbner Google op for deres Street View-tjeneste i Tyskland, en tjeneste der har været under hård kritik i landet.

En del af kritikken har været på grund af den famøse sag om Wi-Fi-data, som Google, ifølge dem selv, fik indsamlet ved et uheld. Andre kritikere bryder sig blot ikke om fotograferingen af de tyske gader og mener, det krænker privatlivet.

I sidste uge valgte Google at gøre det muligt for tyske borgere at få deres hus fjernet fra Street View, en mulighed de vil have frem til den 15. september.

Det har vist sig, at mange tyskere har valgt at benytte sig af funktionen, idet over 10.000 har bedt om at få deres hjem fjernet. I alt åbner Google Maps op for Street View-tjenesten i de 20 største tyske byer.

Brother

Ny brille viser skærmbilledet direkte på nethinden

- Via Cision Wire - , redigeret af Emil , indsendt af Beon

Der findes mange forskellige skærmteknologier, og for fem år siden fremviste firmaet Brother en ny, deres RID-teknologi, som projicerer et billede direkte ind på nethinden.

RID står for Retina Imaging Display, og teknologien er nu blevet så moden, at den har fundet vej til et produkt. Det drejer sig om Brothers AIRScouter-brille, som vil blive udgivet inden udgangen af i år.

Brother oplyser, at teknologien er ganske uskadelig at benytte, idet lysstyrken er så lav, at den ikke kan skade øjet. De sendes med høj hastighed, så øjet opfatter det, som om skærmbilledet er placeret lige foran personen. Samtidig er RID-skærmen transparent, så brugeren kan se “igennem” skærmen.

I første omgang vil det kun være japanerne, som kan komme til at købe brillerne, idet Brothers danske marketingschef ikke kan oplyse, hvornår de er at finde i Danmark, eller hvad de vil koste.

Det er også småt med tekniske specifikationer; for opløsningen oplyses det blot, at den svarer til en almindelige pc’s grafik.

Microsoft

Internet Explorer fylder 15 år i dag

- Via Neowin.net - , indsendt af Zombie Steve Jobs

I dag for 15 år siden udkom den i dag mest udbredte browser, Internet Explorer i version 1.0. Det skete på et tidspunkt, hvor andre browsere sad tungt på det daværende browsermarked.

I starten var browseren ikke en del af Windows, men blev det først året efter, da den udkom i version 3.0. Herefter steg udbredelsen af browseren eksplosivt, så meget at den daværende førende browser, Netscape, hurtigt mistede sin førsteplads.

Microsofts dominans på browsermarkedet blev så omfattende, at der blev indført tiltag, der skulle gøre det nemmere for konkurrenterne at komme til.

Seneste tiltag har været browservalget, som Microsoft blev tvunget ud i af EU-kommissionen på baggrund af pres fra blandt andet norske Opera.

Microsoft sidder fortsat tungt på browsermarkedet, men alternativer som Firefox, Safari og Chrome har erobret en del af markedet.

Intel

Intels planer for fremtiden afslører flere SSD-ændringer

- Via PC Authority - , redigeret af Pernicious

Tilbage i maj annoncerede Intel og Micron, at de havde startet produktionen af NAND-flashlagring med en 25 nanometers-process. Dermed kunne de fordoble hukommelsen på en sådan chip fra 4 til 8 GB, og de to firmaer mente derfor, at prisen på SSD’er kunne halveres. Det er dog ikke sket endnu, men nyligt lækkede planer for Intels serie af SSD’er kan alligevel fortælle om store ændringer, hvoriblandt den meste interessante er, at Intel forøger kapaciteten.

Den nuværende X25-M serie, som er Intels SSD-serie med fokus på høj ydelse, tilbydes på nuværende tidspunkt i en 80 GB og en 160 GB model, men vil i stedet byde på 160, 300 og 600 GB i fremtiden. Ifølge planerne vil disse modeller benytte de nye 25 nm MLC NAND-chips.

Den billigere X25-V serie vil også benytte de nye chips og udskifter dermed 40 GB modellen med en model på 80 GB.

Intels industrimodeller har hidtil benyttet en 50 nm SLC chip, men skifter også til 25 nm MLC, på trods af at SLC regnes for værende hurtigst. Til gengæld øges kapaciteten, idet de to nuværende modeller på 32 og 64 GB udskiftes med tre modeller på henholdsvis 100, 200 og 400 GB.

AT&T

AT&T støtter Google og Verizon

- Via TG Daily - , redigeret af Emil

Efter Google og Verizon offentliggjorde deres forslag til, hvilke punkter der bør være fokus på i en lov omhandlende netneutralitet, er kritikken haglet ned over de to parter.

Årsagen er, at forslaget opdeler netværkstrafik i to dele, en for trådet netværk og en for trådløst netværk, hvor der ikke gælder samme regler. For det trådede netværk er der ikke nogen restriktioner, men det er ikke gældende for det trådløse.

Kritikerne mener ikke, man kan gøre forskel på de to teknologier, enten er det hele åbent, eller også er det ikke.

Hos AT&T er man dog fortaler for Google og Verizons model, idet de påpeger, at der er fysiske begrænsninger ved den trådløse teknologi, som ikke findes, eller ikke er udbredt for den trådede. Den største forskel er båndbredden, hvor fiber kan opnå langt højere båndbredde end data via radiosignaler.

Derudover påpeges det, at båndbredden for trådløs teknologi er afhængig af tildelingen af et spektrum at sende i, hvilket heller ikke er en uendelig ressource.

Læs også: Google og Verizon offentliggør forslag til regler om netneutralitet