mboost-dp1

Datamatiker og job situationen i danmark


Gå til bund
Gravatar #1 - mazing
18. dec. 2009 13:40
Hej folkens. Jeg er fornyeligt blevet færdig med min Datamatiker uddannelse og står nu og skal til at finde arbejde.

Jeg blev lidt overrasket over hvor elendigt arbejdsmarkedet i virkeligheden er.

Det er virkelig deprimerende at surfe job siderne, for enten er det et lorte IT support job (been there and not going back), noget bussiness gejl (fantastisk uinteressant) og så til sidst ca. 1% jobs som rent faktisk er udvikling, meen de kræver alle sammen 2 års erhvervserfaring i teknologi x,y,z. Suk.

Er der nogle andre Datamatikere her, som er brudt igennem jobmuren og fundet et fedt sted at være?

Min hjerne er kommet op med følgende muligheder:
-Fortsætte med at søge et nice udvikler job (+happiness +money)
-Prøve at finde et IT job, a la system admin (+money)
-Ansøge om optagelse på DTU til noget overbygning til civilingeniør (+happiness -spild af tid?)

Har du stået i samme situation, og hvad endte det med?
Gravatar #2 - squad2nd
18. dec. 2009 13:57
#1

Selvom det lyder hårdt for økonomien, kan jeg kun anbefale at læse videre fra datamatiker, evt. få den professions-bachelor (men du skal ansøge snart, holdene starter op til februar).

Når det er sagt, så find et tool du vil arbejde med. Fx .NET eller Java, og meld dig ind i et community, så du får et godt og solidt netværk. Det er dér jobmulighederne kommer først.

Jobsiderne er dér hvor alle krummerne ender, hvor folk slås om dem.

Læs videre, specialisér dig, få et netværk!



Gravatar #3 - Corholio
18. dec. 2009 13:58
Kan kun tilslutte mig squad2nd, netværk er alfa-omega når du søger jobs.
Gravatar #4 - arne_v
18. dec. 2009 14:00
#1

Jeg er ikke datamatiker, men et par betragtninger alligevel.

Job situationen for datamatiker svinger meget med konjunkturerne. Gode tider => masser af job. Dårlige tider => få job. Hvilket i sig selv jo er et godt argument for at tage en længere uddannelse. Der er ingen tvivl om at de fleste IT afdelinger lige nu er tilbageholdne med at ansætte. Og det er altid dem med mindst erfaring og kortest uddannelse som rammes hårdest.

Set ud fra en ren faglig synsvinkel vil jeg også anbefale en overbygning på datamatiker. Der er altså meget mere i software udvikling end datamatiker uddannelsen kommer igennem.

Gravatar #5 - Fjolle
18. dec. 2009 14:01
Bliv i uddannelses-systemet indtil videre. Hvis du får et job kan du altid skride. :)
Gravatar #6 - arne_v
18. dec. 2009 14:05
#erfaring med x,y,z

Vær opmærksom på at kravene i job annoncer ofte er noget oppustede. Filosofien er nogen gange at ønske det hele, fordi det koster ikke noget at ønske en masse kompetancer.

Kommer du igennem HR nåleøjet og bliver indkaldt til samtale, så er det meget sandsynligt at der vil blive lagt mere vægt på generel viden (OOP, relationsdatabaser, udviklings metodik) or dig personlighed end din erfaring med at skrive GUI i Python 2.4.
Gravatar #7 - myplacedk
18. dec. 2009 14:46
mazing (1) skrev:
ca. 1% jobs som rent faktisk er udvikling, meen de kræver alle sammen 2 års erhvervserfaring i teknologi x,y,z.

Søg alligevel. Jeg har fået et job, hvor jeg ikke overholdt et eneste af kravende, lige fra alder over erhvervserfaring til viden om konkrete teknologier.

Men ja, networking. Jeg har tjent ganske gode penge, blot på at skrive på tekniske fora. En overgang levede jeg enda af kunder, som jeg fandt ved at deltage i eksperten.dk. (Jeg brugte omkring 1/3 af min arbejdsuge på "gratis support", og resten af tiden på betalt arbejde for dem, som havde behov for mere hjælp end man fik på forumet. Prisen var så 150% af den timeløn jeg ønskede, og alle var glade.)

Jeg fik også job gennem en headhunter engang, som fandt mig på nettet.

Dem jeg skrev hovedopgave for som datamatiker, endte med at ansætte mig.

Så kort sagt: Søg jobs. Også dem hvor du ikke er kvalificeret ifølge annoncen. Også hos firmaer som ikke har jobannoncer. (Men tjek nu lige firmaets hjemmeside først, lær dem lidt at kende, og vis at du kender dem. Vær mere end "endnu en ansøger".)
Og lær folk at kende, gør dig synlig. Meld dig ind i en Linux User Group eller hvad du nu har lyst til, hvis du ikke kan finde på noget bedre.
Gravatar #8 - mazing
18. dec. 2009 14:58
Tak for svarene, der er en masse gode råd :)

Ang. netværk.. Jah, mit er nok nærmest ikke-eksisterende. De fleste fra min uddannelse kan ikke skrive en linje ærlig kode.

"Jobsiderne er dér hvor alle krummerne ender"
Interessant.. Mon overstående er grunden til at virksomhederne ikke stoler på jobsiderne.

Jeg har allerede mere eller mindre sat mig på .NET og har et par hobby projekter kørende. For tiden sidder jeg og laver en Renderer/Game Engine. Kan jeg bruge den slags projekter til min fordel? Måske OpenSource den eller noget i den stil?

#6
Kunne være jeg også skulle oppuste mit CV så ;) Spøj til side, så er det jo desværre HR som man skal igennem først, og det er ikke sikkert at de ser lige så stort på x,y,z :)

"Der er altså meget mere i software udvikling end datamatiker uddannelsen kommer igennem."
Bestemt. Min personlige erfaring er endda at det trækkes yderligere ned, da 90% af eleverne ikke følger med (og lærerne kan jo ikke tilpasse undervisningen til de ~10%). Jeg er stort set autodidakt.
Gravatar #9 - arne_v
18. dec. 2009 15:00
#8

At komme gennem HR er altid et spil i lotteriet!
Gravatar #10 - arne_v
18. dec. 2009 15:05
#netværk

Det er ret almindeligt at fremhæve netværk som vejen til de gode jobs.

Men jeg ved ikke hvor vigtigt det er. Min personlige erfaring er:

job jeg selv har søgt - 0% netværks effekt

jobs jeg været med til at besætte - <10% netværks effekt

Men måske kender jeg bare ikke de rigtige mennesker.
Gravatar #11 - Windcape
18. dec. 2009 17:31
#1

Også søg jobs som kræver Datalog uddanelse, HR skyder *altid* over målet.
Gravatar #12 - myplacedk
18. dec. 2009 19:19
mazing (8) skrev:
Ang. netværk.. Jah, mit er nok nærmest ikke-eksisterende. De fleste fra min uddannelse kan ikke skrive en linje ærlig kode.

Det gør ikke så meget. Spørgsmålet er om DE så kender nogen der er gode at kende. Måske får de job som interaktionsdesigner, tester eller hvad ved jeg, og så kan de måske give dig tips til hvordan du skal søge, og måske enda anbefale dig. Tænk lidt bredere, end bare at kende programmører. :)
Gravatar #13 - myplacedk
18. dec. 2009 19:25
arne_v (10) skrev:
Men jeg ved ikke hvor vigtigt det er. Min personlige erfaring er:

job jeg selv har søgt - 0% netværks effekt

jobs jeg været med til at besætte - <10% netværks effekt

Men måske kender jeg bare ikke de rigtige mennesker.

Jeg har til gengæld aldrig fået et ("rigtigt") job, bare ved at ansøge. De har altid kendt mig på et eller andet plan, eller kendt nogen der har kendt mig. Så har jeg til gengæld opnået at få job under ansættelsesstop, selvom de ikke lige vidste hvad de skulle gøre af mig.

Og jeg er ikke engang specielt god til at "netværke", så vidt jeg ved.
Gravatar #14 - arne_v
18. dec. 2009 19:31
mazing (8) skrev:

"Jobsiderne er dér hvor alle krummerne ender"
Interessant.. Mon overstående er grunden til at virksomhederne ikke stoler på jobsiderne.


Der er også gode ansøgere via job sider. Ellers brugte rekruterings firmaerne dem nok heller ikke.

Men det er en blandet landhandel. Jeg vil tro at det er normalt at ca. 80% af den slags ansøgninger er irrelevant for firmaet.
Gravatar #15 - arne_v
18. dec. 2009 19:39
myplacedk (7) skrev:
En overgang levede jeg enda af kunder, som jeg fandt ved at deltage i eksperten.dk. (Jeg brugte omkring 1/3 af min arbejdsuge på "gratis support", og resten af tiden på betalt arbejde for dem, som havde behov for mere hjælp end man fik på forumet. Prisen var så 150% af den timeløn jeg ønskede, og alle var glade.)


Interessant. Det havde jeg ikke troet var muligt.
Gravatar #16 - myplacedk
18. dec. 2009 19:59
#15
Det var den periode, hvor jeg blev #2 i PHP-kategorien, med dig som #1. Jeg holdt pladsen i flere måneder efter jeg stoppede med at bruge sitet. :-P

Jeg havde to regler: Jeg gør ikke noget, som kun hjælper én person, og jeg gør ikke folks arbejde for dem. (Som altid.)
Bad de om en af de to ting, sagde jeg at jeg skulle have en faktureringsadresse først. De fleste var ikke interesseret, men resten var nok til at jeg kunne leve af det. Nogle af dem var kunder i flere år efter, indtil jeg ikke havde tid til den slags længere.

Det var dog vigtigt for mig at min deltagelse i fora ikke skulle være en reklamesøjle, eller ligne det. Det var fornøjelse ligesom før jeg blev selvstændig, blot med en dør åben for forretning.
Gravatar #17 - arne_v
19. dec. 2009 03:17
#16

Øh. Jeg har aldrig været #1 i PHP kategorien - jeg er ikke engang i top 10 i PHP.
Gravatar #18 - myplacedk
19. dec. 2009 18:51
#17
Hm. Jeg er nu ret sikker på at du var #1 dengang. Oh well. :)
Gravatar #19 - arntc
25. dec. 2009 11:27
Jeg er af den overbevisning at éns netværk skal påbegyndes udvikling på dag 1 af ens studie.

I dag har jeg 2 semstre tilbage på mit studie som IT-Ingeniør, og jeg må allerede ty til virksomhedsordningen i min enkeltmandsvirksomhed for ikke at skulle betale SU tilbage.

Her er nogle betragtninger som andre også har nævnt, men som jeg lægger stor vægt på i netværksopbygning (og specielt kundenetværk). I OP's tilfælde er det måske lidt for sent, men bedre sent end aldrig:

1. Som nævnt tidligere er "gratis" arbejde ofte bare en tidsinvestering. I fora så som eksperten, gør det dig synlig. Andre steder opbygger du goodwill og troværdighed.

2. Forspild aldrig en chance for at kapre kunder. eks: En af mine kammerater klagede over at der ikke var meget at lave på firmaets tuningsværksted (han er mekaniker). Et tilbud på en hjemmeside, samt SEO og lidt investeringer i adwords, blev fremsendt!

3. Vær ikke bange for at løse opgaver som er "under dit niveau" (jf. ovennævnte punkt). Det giver goodwill, og spreder dit navn et niveau længere ud i netværket. Husk! Kunden har også et netværk. Senere skal der nok komme flere +fun opgaver.

4. Overhold altid en deadline og skriv altid en kontrakt uanset hvor lille opgaven er. Der er ikke noget værre end at tabe penge på en kunde. Derudover er dårlig omtale IKKE bedre end ingen.


Ved både at netværke og tjene penge på det, gør du dig selv kendt. Således fik jeg min praktikplads med løn! Samt endnu flere projekter i 2010.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login