mboost-dp1

AT&T

AT&T klar til test af 5G i 2016

-

Den amerikanske televirksomhed AT&T er gået sammen med Ericsson og Intel for at kunne tage tests af 5G-netværk ud af laboratoriet senere i år. Til sommer skal selskaberne efter planen teste 5G i den virkelig verden.

60 procent af AT&Ts mobiltrafik går på video. Og da 4K-indhold samt øget trafik fra ‘Internet of Things’-enheder sikkert kun vil stige i fremtiden, ønsker AT&T at være klar.

I praksis kan 5G betyde alt fra 10 til 100 gange hurtigere hastighed end LTE. Hvis alt går efter planen, vil dele af Austin, Texas kunne teste 5G-netværket i slutningen af 2016.

En konkurrent til AT&T – Verizon – er også i gang med at teste 5G. Standarderne for 5G ventes dog ikke at være på plads før om nogle år.

Caltech/MIT/LIGO Lab

Gravitationsbølger observeret for første gang

-

Amerikanske LIGO har observeret gravitationsbølger for første gang. Fysikere konkluderer, at de målte gravitationsbølger blev produceret i den sidste fraktionsdel af sekundet ved sammenstødet mellem to sorte huller. Kollision mellem to sorte huller har været forudset, men aldrig observeret før nu.

Opdagelsen skete den 14. september 2015 på begge LIGO-observatorier i USA, hvor det ene målte bølgerne syv millisekunder før det andet observatorie 3000 km væk. Baseret på observationerne estimerer forskerne de to sorte huller til at have haft en masse på henholdsvis 29 og 36 gange solens masse og stamme fra den sydlige hemisfære.

Hvert LIGO observatorie har et 4 km langt L-formet interferometer, hvor laserlys splittes i to stråler, som bevæger sig frem og tilbage gennem rør med en diameter på fire fod samt nær-perfekt vakuum. Strålerne bruges til at måle afstanden mellem spejle placeret for enden af hver arm. Ifølge Einsteins teori, vil afstanden ændre sig ekstremt lidt, når gravitationsbølger passerer detektoren. Einstein mente dog, at bølgerne var for svage til at blive observeret.

LIGOs instrumenter kan måle ændringer i afstanden ned til en ti-tusindedel af en protons diameter (10-19 meter).

LIGO arbejder sammen med fysikere på andre kontinenter om at få observatorier på flere kontinenter for bedre at kunne lokalisere gravitationsbølgernes oprindelsepunkt.

Casascius

Forskere finder billig og nem måde at cracke Bitcoin Wallet

-

To forskere fra University College London har udarbejdet en metode til at cracke Bitcoins Brain Wallet kodeord 2.5 gange hurtigere end den forhenværende hurtigste metode.

En af de mest almindelige metoder til at vælge kodeord til Bitcoin wallet er ved hjælp af Brain Wallet, som genererer et kodeord ud fra en frase, brugeren selv vælger. Brain Wallet bruger SHA-256 algoritmen, der genererer et 256-bit streng, som bliver brugerens kodeord.

De to forskeres arbejde bygger på research udarbejdet af sikkerhedsforsker Ryan Castellucci, der på DEFCON 23 sidste sommer påviste, at Brain Wallet kodeord nemt kunne crackes.

De fokuserede på secp256k1-algoritmen, der bruges i Bitcoins interne systemstruktur, og prøvede deres metode på en standard Amazon EC2 server. Dette gjorde det muligt at tjekke mere en 500.000 kodeord i sekundet (pdf).

Det lykkedes forskerne at finde frem til 18.000 Bitcoin Brain Wallet kodeord, hvoraf nogle var genereret fra sjove fraser som:

say hello to my little friend
yohohoandabottleofrum
party like it?s 1999
dudewheresmycar

Ser man på prisen, kan man i følge forskerne med ovenstående setup tjekke 17.9 milliarder 256-bit strenge (kodeord) for hver dollar brugt på leje af server.

ESA

ViaSat og Boeing fælles om 1-Terabit internet via satellit

-

Tre satellitter, der sammen kommer til at gå under navnet ViaSat-3 skal levere internet til områder, hvor fiberkablerne ikke ser ud til at blive lagt lige foreløbigt.

Det er satellitproducenten ViaSat og flyselskabet Boeing, der sammen udvikler den nye type satellit, der hver især skal kunne klare 1-Terabit i sekundet – mere end hvad 400 eksisterende satellitter kan levere.

For slutbrugeren skulle dette betyde en hastighed på 100 Megabit pr. sekund.

De to første satellitter er ved at blive bygget og skal fokusere på områder i Nord- og Sydamerika, Europa, Mellemøsten og Afrika. Den tredje satellit skal fokusere på Asien. Opsendelse forventes i 2019.

Spørgsmålet er så, om konkurrenterne til levering af internet i ‘fjernt liggende områder’ til den tid har etableret sig – Google med deres varmluftsballoner eller Facebook med internet via soldrevne droner.

PayPal

PayPal stopper som betalingsmetode til VPN-tjenester

-

PayPal vil ikke længere acceptere betalinger til firmaer, der tilbyder VPN og SmartDNS. Ifølge PayPal er ydelser, som kan sno sig uden om eksempelvis geoblokering, imod PayPals politik, da det blandt andet krænker copyright.

Den canadiske VPN-udbyder, ‘UnoTelly’, modtog en e-mail fra PayPal, hvori UnoTelly blev gjort opmærksom på, at deres konto ved PayPal var lukket, fordi firmaet krænkede PayPals politik.

Andre VPN- og SmartDNS-udbydere vil sandsynligvis blive ramt af samme behandling fra PayPal og skal finde betalings-alternativer for deres kunder.

PayPals blokering omhandler firmaer, som tilbyder teknologi, der dekrypterer krypterede værker eller på anden måde omgår, fjerner eller deaktiverer en teknisk foranstaltning uden copyright-indehaverens tilladelse.

Google Inc.

Googles selvkørende bil får grønt lys

- , indsendt af _tweak

Amerikanske ‘National Highway Traffic Safety Administration’ (NHTSA) har besluttet, at førersystemet med kunstig intelligens i Googles selvkørende bil kan anses som en legal fører af bilen.

Kravet er lige nu, at de selvkørende biler er udstyret med bremsepedaler og rat, så det er muligt for en person at gribe ind, hvis det er nødvendigt.

Google udtrykker dog bekymring omkring at give mulighed for menneskelig indgriben. Ifølge Google er der større risici forbundet med, at en person kan overtage styringen fra computeren og eventuelt reagere dårligere på en situation end bilen.

For producenter af selvkørende biler er der stadig mange færdselslove, som besværliggør udvikling og testkørsel af bilerne. NHTSA vil muligvis sløjfe specifikke færdselssikkerhedsregler for selvkørende biler for at fremskynde udviklingen af køretøjerne.

barackobama.com

Obama vil bruge 19 milliarder dollars på cybersikkerhed

-

Præsident Obama foreslår, at USA skal bruge 19 milliarder dollars på cybersikkerhed. Forslaget lyder på at bruge pengene på en række forbedringer, der vanskelliggør hacking af data fra privatpersoner, firmaer og offentlige instanser.

Af de 19 milliarder dollars bliver 3.1 dedikeret til opdatering af gammelt computerudstyr hos de amerikanske myndigheder. Det ældre udstyr er blevet kritiseret for at være så outdated, at det er svært at sikre mod angreb.

Forslaget kommer formentlig efter flere angreb, hvor det bl.a. lykkedes hackere at stjæle sensitiv data som Social Security numre, billeder af fingeraftryk og lægehistorik fra ‘US Office of Personnel Management’.

Ifølge Obamas tidligere cybersikkerhedsdirektør, Ari Schwartz, er der en god chance for, at præsidentens forslag går igennem.

Internet Archive

1.500 Windows 3.1 programmer til fri afbenyttelse

-

The Internet Archive har udgivet en samling af Windows 3.1 software på archive.org. Ligesom med organisationens Malware Museum, som vi har omtalt kører Windows 3.1 programmerne i en DOSBOX-emulator direkte i browseren.

Man kan prøve mere end 1.500 forskellige programmer, der er opdelt i kategorierne Games, Shareware, Toys og Productivity.

Samlingen er skabt af Jason Scott, som gennem længere tid har opstøvet forskellig software fra CD’er til gamle netværkskort og applikationer.

Opstår der uoverensstemmelser med firmaer bag programmer, som stadig sælges i dag, tager The Internet Archive filerne ned fra siden. Microsoft har givet tilladelse til fremvisning af deres produkter, som ikke er i salg længere.

Nordea

Nordea skifter it-platform til 7,5 milliarder kroner

- , indsendt af arne_v

Den nordiske storbank, Nordea, begynder i år at tage dens nye it-system i brug. Arbejdet før dette har været langt.

Den gamle platform med alle dens knopskydninger har 20-30 år på bagen, og banken har måttet indse, at vedligehold ikke længere var en mulighed. Desuden har bankens afdelinger ikke haft samme platforme på tværs af landegrænserne, og flere forsøg på bedre integration er mislykkedes.

Derfor sagde Nordeas bestyrelse for halvandet år siden ‘ja’ til at sætte gang i et fælles it-projekt, der i løbet af de kommende år skal tages i brug og erstatte årtiers gammel kode.

Løsningen er blevet købt hos en ekstern leverandør til forskel fra tidligere tiders egenudvikling.

Af 80 kandidater endte Nordea med at vælge schweiziske Temenos som leverandør – prisen kommer til at ligge omkring 7,5 milliarder kroner.

Oculus VR

‘Oculus Ready’ computere kan forudbestilles fra 16. februar

-

Oculus har offentliggjort de første ‘Oculus Ready’ computere. Computerne er fra Asus, Alienware og Dell og kan fra 16. februar forudbestilles i en pakkeløsning sammen med Rift headsettet hos Best Buy, Amazon eller Microsoft Store.

De, som allerede har forudbestilt Oculus Rift, modtager en kupon, som giver dem samme besparelse på computeren, hvis de vælger også at købe en Oculus Ready computer.

Priserne starter fra 1499 dollars for de billigste, som ASUS G11CD, Alienware X51 R3 og Dell XPS 8900 SE, som alle tre har Nvidia GTX 870 grafikkort, 8GB RAM og en Intel i5 processor.

I den dyre ende er Alienware Area 51 med Nvidia GTX 980, 16GB RAM og Intel i7 processor, som endnu ikke har en fastlagt pakkeløsningspris, men for sig selv koster 2549 dollars.

Er man i stedet gør-det-selv-typen, kan man sandsynligvis spare penge på at skræddersy sin egen computer.

Oculus’ anbefalede systemkrav er:

NVIDIA GTX 970 / AMD 290 ? lignende eller bedre
Intel i5-4590 ? lignende eller bedre
8GB+ RAM
Kompatibel HDMI 1.3 videoudgang
2x USB 3.0 porte
Windows 7 SP1 eller nyere