mboost-dp1

Microsoft

Microsoft rydder op i licenser til virksomheder

-

Fra næste år introducerer Microsoft konceptet ‘Enterprise Advantage’, der efter planen gør det lettere for mellemstore virksomheder at købe selskabets produkter – f.eks. Officepakker eller Azure.

Ændringerne skal gøre licensprodukterne mere overskuelige for slutbrugeren eller indkøberen og er ifølge Microsofts chef for licens-marketing, Mark Nowlan, ‘…et skridt i en længere rejse for at modernisere vores licens,’ skriver The Channel.

Ændringerne hænger sammen med Microsofts skifte fra traditionelt salg af software til cloud-løsninger på abbonnementbasis. Indtil nu har det skifte ifølge Mark Nowlan betydet for mange ‘købs-indgange’ til selskabets produkter, som har ført til en situation, hvor softwareindkøb er blevet for svært at styre.

Når ændringerne er på plads vil virksomheder med mellem 250 og 499 brugere blive anbefalet ‘Microsoft Products and Service Agreement’ (MSPA) – måske med Enterprise Advantage som tillæg.

Til mindre virksomheder anbefales en ‘Cloud Solution provider-kontrakt, mens de større virksomheder med 500 til 2.400 brugere opfordres til at bruge MSPA sammen med Enterprise Advantage.

Microsoft fjerner med ændringerne ‘Select Plus’ licensen.

Inria

Software Heritage, ‘Biblioteket i Alexandria for software’, er nu åbent for besøgende

- , redigeret af modgaard

Det franske forskningsinstitut INRIA, som fokuserer på datalogi og anvendt matematik, har taget initiativ til, hvad de selv betegner som, ‘Biblioteket i Alexandria for software’.

Software Heritage, som projektet hedder, skal fungere som et Wikipedia for software, hvor kode til offentligt tilgængeligt software, skal stilles til rådighed både som støtte til uddannelse og for at have et samlet katalog, der indeholder al viden om de forskellige stykker software.

Software Heritage ønsker at bygge et sammenvævet net af viden, hvor det er let at finde rundt i de forskellige typer af kode, de har på lager.

Videnskabelig forskning er en vigtig grund til initiativet. Software Heritage forklarer, at software spiller en større og større rolle for videnskaben, og for at kunne sikre reproducerbar forskning, er det vigtigt at bevare den kode, som er blevet brugt.

Software Heritage beder om hjælp fra firmaer, institutioner og andre, som ønsker at støtte deres vision, og siger, at de allerede nu har verdens muligvis største kildekode-arkiv. Et arkiv der i skrivende stund tæller over 2,6 milliarder filer fra knap 23 millioner forskellige projekter.

University College Nordjylland

Fremtidens byggeri gennem MMORPG og Virtual Reality

-

UCN Teknologi overfører computerspillets verden til Revit virtual reality og starter forskningsprojekt, der – både i relation til nye samarbejdsmuligheder i byggeri og undervisning – skal afdække perspektiver og muligheder i professionel anvendelse af virtual reality.

‘Vi er i mål. Vi har elimineret programsammenstød og ventetider, alle enderne samles op, og alt kører på skinner. De studerendes BETA-release leverer varen: Programdesign, programmer og software har stået prøven og sender med afsæt i computerspillets MMORPG-teknologier (Massive Multi Online Role Playing Games) Revit videre til brillerne og samarbejdet i fremtidens virtual reality univers,’ fortæller Torben Larsen, underviser og adjunkt ved datamatiker-uddannelsen på UCN Teknologi (University College Nordjylland).

Phd-studerende Camilla Gyldendahl Jensen, der blandt andet som afsæt for et nyt forskningsprojekt har stået fadder til udviklingen af koncept og indhold i UCN’s nye virtual reality set-up, supplerer:

‘For to år siden introducerede vi som led i De Digitale Dages projektering af Kunstens restaurering Virtual reality som et af fremtidens redskaber i byggeriet, sidste år tog vi skridtet videre til den virtuelle projekt-præsentation, og i år koblede vi MMORPG-teknologierne sammen med Revit-programmerne og er tæt på professionel projektering i real-time virtuel reality.’

Tryk på 'Læs mere' for at læse hele nyheden.

Lenovo

Lenovo BIOS-sikkerhedshul skyldes tredjepart – muligvis Intel

- , redigeret af modgaard , indsendt af modgaard

Lenovo er endnu en gang løbet ind i sikkerhedsproblemer på deres computere. Vi skrev for eksempel for en måned siden, om problemer med nogle af de programmer, som Lenovo præinstallerer på visse af deres computermodeller. Men det nye sikkerhedshul lader til at være anderledes. Det lader ikke til at være Lenovos egen skyld.

Hullet blev fundet af Dmytro Oleksiuk, som gav det navnet ThinkPwn, opkaldt efter Lenovos ThinkPad-computere. Ifølge Dmytro Oleksiuk kan hullet udnyttes til blandt andet at slå flash skrivebeskyttelse fra, inficere systemets firmware og slå Secure Boot fra.

Men det er muligvis ikke kun Lenovo, der er ramt.

Tryk på 'Læs mere' for at læse hele nyheden.

Apple Inc.

Apple patenterer kamera-lås til koncerter

- , redigeret af modgaard

En række musikere og bands har udtrykt deres utilfredshed med fans, der optager en hel koncert på deres telefon i stedet for at følge med og være en del af musikken ‘live’. Men det problem har Apple nu et patent, der måske kan løse.

Patentet beskriver, hvordan infrarøde sendere signalerer til telefonen, at der ikke må tages billeder eller filmes. Når en person prøver at optage en video, kan skærmen i stedet vise en besked om, at kameraet er blokeret. Patentet beskriver også, hvordan signalerne kan blokere for visning og lagring af billeder på telefonen.

Apple søgte om patentet allerede tilbage i 2011 men fik det først godkendt i den forgangne uge.

Om patentet så rent faktisk kommer til anvendelse er måske tvivlsomt. Store tech-firmaer som Apple tegner mange patenter, og ikke alle bliver brugt, eller brugt på samme måde, som angivet i patentansøgningen.

At blokere for kameraret ville nok også mest være til glæde for koncert- eller eventarrangører, mens ejerne af telefonerne nok nærmere ville blive frustrerede over ikke at kunne tilgå funktionerne i telefonen.

En anden mulig anvendelse, som er beskrevet i patentet, er at samme infrarøde sendere kan bruges på museer, til at give besøgende yderligere information om de ting, der er udstillet.

Spotify.com

Apple og Spotify i åben strid: Apple vil ikke godkende app-opdatering

- , redigeret af modgaard , indsendt af modgaard

Apple og Spotify er kommet op at toppes, efter at Apple har nægtet at godkende en opdatering til iOS-versionen af Spotify appen. Så meget endda at Spotify ligefrem beskylder Apple for at udøve ‘stor skade på Spotify og dets kunder’.

Det rapporterer det amerikanske tech-medie Recode, som har fået fat i et brev, Spotify-advokat Horacio Gutierrez har sendt til Apple.

Spotify anklager i brevet Apple for at undergrave konkurrencen mellem Spotify og Apples egen musiktjeneste, Apple Music, og skriver, at det rejser alvorlige bekymringer i forhold til både amerikansk og europæisk konkurrencelovgivning.

Apple har svaret igen, at de er skuffede over Spotifys ‘offentlige angreb’ og anklager Spotify for at ville have særbehandling. Apple skriver, at deres retningslinjer hjælper konkurrence – ikke det modsatte.

Tvisten handler efter alt at dømme om den del af Apples retningslinjer, der vedrører abonnementsbetaling.

Tryk på 'Læs mere' for at læse hele nyheden.

AMD

AMD: RX 480 strøm-problem kan fixes med driver, yderligere detaljer tirsdag

- , redigeret af modgaard

Vi fortalte i sidste uge om mulige strømproblemer for AMDs Radeon RX 480 grafikkort, hvor flere anmeldere opdagede, at kortet trak mere end de normalt tilladte 75W gennem PCIe-porten på bundkortet. De fleste nyere bundkort kan godt klare et lidt højere forbrug, men det kan give problemer for ældre bundkort, ved overclocking eller hvis to kort bruges i Crossfire. AMD meddelte til en start, at de ville undersøge nærmere, og nu har de givet en foreløbig melding.

‘For nyligt har vi identificeret visse scenarier, hvor tuningen af nogle RX 480-kort ikke var optimal. Heldigvis kan vi justere GPU’ens tuning via software for at løse dette problem. Vi tester allerede en driver, der implementerer en rettelse,’ skriver AMD i en meddelelse. AMD fortæller også, at de vil komme med en yderligere opdatering om situationen i morgen, tirsdag – vel at mærke Amerikansk tid.

Hvordan, AMDs nye tuning af kortene vil være i praksis, vides endnu ikke, men eftersom watt-forbruget hænger sammen med kortets ydeevne, kan en løsning være at sænke hastigheden på kortet.

AMDs egne kort bruger udover strøm fra PCIe-porten en 6-pin connector, der ligeledes kan forsyne grafikkortet med 75W, men det er muligt, at andre producenter vil gøre brug af den større 8-pin connector, der kan levere 150W, og dermed undgå samme problem.

Google Inc.

Ny version af Android: Nougat

- , indsendt af arne_v

Version 7.0 af Googles styresystem, Android, får kaldenavnet ‘Nougat’. Systemet har indtil nu gået under navnet ‘Android N’.

Google lancerer efter planen version 7.0 i sensommeren som afløser for Android Marshmallow, efter ‘N’ har været udsendt i beta-version siden marts.

Nougat giver blandt andet mulighed for split-screen funkionalitet og bedre notifikationer. Googles Daydream-platform indarbejdes også for understøttelse af Virtual Reality. Der er også arbejdet på at få batterilevetiden op.

Der er dog stadig et stykke vej til, at man som bruger modtager en version af Nougat på sin enhed. Teleudbydere og mobilproducenter skal først have systemet tilpasset de enkelte markeder og enheder.

I januar blev Samsung sagsøgt i Holland for manglende Android-opdateringer

Oracle

Oracle skal betale 20 milliarder kroner til HP

- , indsendt af arne_v

En fem år gammel sag omkring understøttelse af Intels Itanium-processorer fører nu til, at Oracle skal betale Hewlett-Packard Enterprise, hvad der svarer til 20 milliarder kroner.

Hewlett-Packard brugte for fem år siden den nu næsten udfasede processor i high end-servere, og her valgte Oracle pludselig ikke at ville udgive Itanium-rettede versioner af selskabets software.

HP mente, at Oracle på grund af daværende kontrakter var forpligtet til at understøtte Itanium-chippen, og derfor endte sagen med i retten. Første retsinstans gav i 2012 HP medhold ligesom anden instans nu har gjort.

Oracle meddeler, at afgørelsen vil blive anket.

For to måneder tabte Oracle en anden retssag, hvor selskabet havde sagsøgt Google for krænkelse af Oracles rettigheder ved at kopiere dele af Java over i Androidsystemet.

Red Hat Inc.

Hackere går efter danske JBoss-installationer

- , indsendt af arne_v

Center for Cybersikkerhed advarer mod hackere, der – måske med statsstøtte – går efter sikkerhedshuller i danske JBoss-installationer. Advarslen kommer i en trusselsvurdering (pdf), hvor det fremgår, at fremmede stater scanner danske virksomheder og myndigheder for sårbarheder i deres it-systemer.

I trusselsvurderingen står der omkring Java-applikationsserveren JBoss:

‘I 2015-2016 har CFCS f.eks. set flere angreb mod sårbarheder i it-systemet JBoss, som benyttes af flere danske virksomheder og myndigheder. CFCS vurderer, at hackerne er tilknyttet fremmede stater. Hackerne scanner internettet bredt og søger efter kendte sårbarheder på mange maskiner ad gangen… De udnytter, at virksomheder og myndigheder ikke altid har konfigureret og sikkerhedsopdateret deres systemer tilstrækkeligt. De konkrete angreb har ramt et bredt udsnit af mål, der ikke synes at have andet til fælles end brugen af JBoss.’

I USA har JBoss-servere været indgangen for it-kriminelle til at ramme flere hospitaler med ransomware.

Man kan bruge open source-programmet ‘JexBoss’ til at fejlfinde sin eller sine JBoss-servere, skriver Version2.