mboost-dp1

Condensed Matter Physics Group, Manchester University

Grafen får elektroner til at opføre sig, som var de i et magnetfelt

- Via Smart Planet - , redigeret af Emil

Ved en tilfældighed har forskere ved University of California, Berkeley, opdaget, at de kan få elektronerne i et enkelt lag kulstof-atomer til at opføre sig, som var de i et magnetfelt med en styrke på 300 tesla.

Opdagelsen kom, da forskerne lagde grafen på overfladen af en krystal af platin. Det tynde lag af kulstof blev ikke tilpasset helt perfekt, hvilket skabte en belastning i strukturen. Det resulterede i nanobobler i overfladen, hvilket fik elektronerne til at opføre sig, som var de i et magnetfelt.

Det er en vigtig opdagelse for elektronikkens verden, da måden, som elektroner bevæger sig på, er fundamental for elektroniske apparater. Ved at kunne manipulere elektronernes bevægelser, kan man ændre grafens lede-, optik- samt mikrobølge-egenskaber. Derfor er dét at kunne kontrollere stresspåvirkningen for materialet et vigtigt redskab, hvis man vil erstatte silicium med grafen.

Teorien bag er dog ikke ny; allerede i 1997 forudsagde man, at man kunne skabe disse falske magnetfelter, men det var for kulstofnanorør. Dette er første gang, at effekten er blevet set på en flad plade. Tidligere magnetfelter har også kun kunnet holde i få tusindedele sekund med en rekordstyrke på 85 tesla – en rekord som altså nu er blevet slået.

Mozilla

Firefox overhaler muligvis snart IE i Europa

- Via Conceivably Tech - , redigeret af Emil

Rapporterne om browsernes markedsandele afviger fra hinanden denne måned, men hvis man tror på StatCounter, overhaler Firefox muligvis snart IE som den mest benyttede browser i Europa.

Ifølge StatCounter ligger begge browsere nemlig mindre end et procentpoint fra en markedsandel på 40 %, IE lidt over og Firefox lidt under. Hvis udviklingen fortsætter, vil Firefox altså overhale IE som den mest benyttede browser i Europa næste måned. Særligt i Tyskland er Firefox populær, hvor hele 61 % af befolkningen bruger browseren, mens IE kun bruges af 25 %.

I Nordamerika har IE til gengæld stadig godt tag i befolkningen med en markedsandel på 53 %, hvilket er noget højere end det globale gennemsnit for browseren. Her er også Safari mere populær end i Europa, mens hverken Chrome eller Opera kan prale af de samme markedsandele som i Europa.

Google

Rygter om Nexus Two vil ikke dø

- Via Neowin.net - , redigeret af Emil , indsendt af Systran

Til trods for at Googles administrerende direktør Eric Schmidt i et interview i starten af sidste måned afviste, at firmaet ville komme med en efterfølger til deres Android-mobiltelefon Nexus One, så dukker der fortsat rygter frem om, at den er på vej.

Seneste rygte stammer fra hjemmesiden NeoWin, der ifølge kilder med tætte forbindelser til Google kan afsløre, at der er en afløser på vej, og at den måske allerede er klar i denne måned.

Den næste version af Android, version 3.0, forventes først at udkomme til efteråret omkring oktober-november, hvorfor det er usikkert, hvilket operativsystem en evt. Nexus Two vil benytte.

Nexus One blev ikke den store salgssucces med blot 135.000 solgte eksemplarer, inden Google stoppede med at sælge den i sidste måned. Schmidt har dog forklaret, at formålet ikke var at sælge mange telefoner, men at sætte en ny standard for hardwaren i smartphones, hvilket han mener lykkedes.

Læs også: Google dropper Nexus Two

MeeGo

Video af MeeGo til smartphone lækket?

- Via engadget - , redigeret af Pernicious

En mulig video af Nokias kommende smartphone OS-udgave af MeeGo er tilsyneladende lækket på nettet.

Videoen på 1 minut og 29 sekunder, som blev optaget af en bruger, der tog en spørgeskemaundersøgelse over nettet, viser, hvordan MeeGo klarer multitasking, integration med sociale netværk samt køb gennem Ovi Marked. Herudover vises også den indbyggede multimedieafspiller.

MeeGo er udviklet af Intel og Nokia i fællesskab og er allerede udgivet til netbooks.

Du kan se videoen herunder.

flickr - kevindooley

Amerikanerne bruger mere tid på de sociale netværk

- Via Nielsen Wire blog - , redigeret af Pernicious

Ifølge en rapport fra Nielsen Online, som har undersøgt amerikanernes vaner på internettet, stiger procentdelen af tiden, som bruges på sociale netværk som Facebook og Twitter, støt.

Sociale netværk optog i juni 2009 15,8 % af amerikanernes tid på nettet. I år er andelen steget med 43 %, således at målingen fra juni 2010 kunne rapportere, at 22,7 % af tiden online blev brugt på de sociale netværk. Video/film og spil over nettet så også begge en stigning, henholdsvis 12 % og 10 %

E-mail og instant messaging faldt mest i forhold til undersøgelsen fra 2009, med fald på henholdsvis 28 % og 15 %. Til gengæld er e-mail det, som der bruges mest tid på ved mobilt internet.

Alle undersøgelsens resultater kan ses ved at følge kilden.

Facebook

Facebook tager de første skridt mod søgemarkedet

- Via BBC News - , redigeret af Emil

Facebook har taget deres første skridt mod søgemarkedet ved at lancere en test af den nye funktion Questions, hvor man kan stille spørgsmål til sidens 500 millioner brugere.

Til at starte med er funktionen kun tilgængelig for nogle få udvalgte, men Facebook har planer om at give alle deres brugere adgang med tiden. Questions skal være en direkte konkurrent til sider som Yahoo! Answers, Twitter og søgemaskiner som Ask.com.

Danny Sullivan fra bloggen Search Engine Land udtaler, at “kernen ved søgning er et spørgsmål”, og at Questions derfor vender tilbage til en mere personlig internetsøgning, da det minder om måden, man fik informationer på, før søgemaskiner blev populære.

Facebook-stifteren Mark Zuckerberg har tidligere udtalt, at fremtiden for internettet vil være en oplevelse, hvor dine venner guider dig online. Selvom Questions ikke vil være en direkte konkurrent til Google, menes det, at det alligevel kan blive populært, da det tillader brugeren at spørge folk, som man stoler på.

Ikke alle er dog lige optimistiske. Nate Elliot fra forskningsfirmaet Forrester tror ikke, at Questions udspringer fra en motivation om at gå ind på søgemarkedet, men i stedet som en metode til at udvikle mere data om den enkelte bruger.

Nate Elliot skrev:
The more they can get people to raise their hands and say ‘I want to know more about a subject’ or ‘I am an expert in a topic’, the more it allows them to target marketing and advertising.
Whenever it does anything new these days, you have to ask how does it help them collect more data and learn more about its users.

Flickr - Uwe Hermann

Sun-medstifter vil have gratis undervisningsmateriale

- Via New York Times - , redigeret af Emil

Scott G. McNealy, en af medstifterne af Sun, som tidligere på året blev opkøbt af Oracle, har efter opkøbet fokuseret sin energi på sit projekt Curriki, en online samling af gratis undervisningsmateriale.

Hvert år stiger priserne på matematikbøger, selvom indholdet forbliver det samme.

Scott G. McNealy skrev:
Ten plus 10 has been 20 for a long time. We are spending $8 billion to $15 billion per year on textbooks in the United States. It seems to me we could put that all online for free.

Curriki er blot en af flere nonprofitorganisationer, som har til mål at revolutionere undervisningsmarkedet ved hjælp af internettet. I løbet af de sidste år er open source-bøger blevet mere populære, og det er tit eksperter, som pensionerede lærere, der hjælper til med at skrive dem.

Skiftet hen mod gratis undervisningsbøger har gjort, at forlagene har mindre fokus på bøgerne og i stedet forsøger at opnå en profit på ekstramateriale til bøgerne, som for eksempel undervisningsforslag og projektforløb. Det siges, at de reagerer på samme måde, som flere software-producenter gjorde, da deres produkter blev overflødiggjort af open source-software.

Men Curriki har langt endnu, og McNealy har flere planer. Blandt andet vil han i fremtiden have Curriki til at bygge et system, som kan vurdere kvaliteten af undervisningsmateriale.

NASA

Mulighed for nordlys i aften og nat

- Via Center for Astrophysics - , redigeret af Emil

I søndags den 1. august var der stor aktivitet på Solen, idet der opstod en såkaldt CME (Coronal Mass Ejection), der, som navnet antyder, er Solen, der udsender en del af koronaen ud i rummet. Dette er ikke et nyt fænomen, men denne gang har udbruddet retning mod Jorden.

Det vurderes, at de ioniserede partikler fra Solen vil ramme Jordens magnetfelt i løbet af i dag og i morgen. På grund af mængden vil det give mulighed for at opleve nordlys meget sydligere end normalt.

Hos den amerikanske hav- og vejrtjeneste NOAA vurderer man, at der er 10 % chance for en meget kraftig geomagnetisk storm, og 45 % for forhøjet geomagnetisk aktivitet.

Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics skrev:
Sky watchers in the northern U.S. and other countries should look toward the north on the evening of August 3rd/4th for rippling “curtains” of green and red light.

Udbruddet kommer efter en længere periode med ro på overfladen af Solen, længere end de normalt 11 år, der er mellem Solens aktivitetsniveauer.

Kingston

Kingston klar med vandkølet hukommelse

- Via engadget - , redigeret af Emil

Kan det ikke gå hurtigt nok, eller vil man have en meget stille computer, så er vandkøling svaret på effektivt at nedkøle de aktive komponenter i sin computer.

Nedkøling af RAM-moduler med vand er ikke noget nyt, men har hidtil ikke fundet mange tilhængere; det har dog ikke fået Kingston til at afholde sig fra at komme med deres bud på vandkølede RAM-moduler.

De nye RAM-moduler bliver udgivet i Kingstons HyperX-serie under navnet “HyperX H2O”. I første omgang vil der være tale om DDR3-RAM, der arbejder ved en taktfrekvens på op til 2.133 MHz.

Der vil være tre forskellige sæt at vælge imellem, to sæt med hver to moduler for 4 GB hukommelse, hvor det ene arbejder ved 2.000 MHz, det andet ved 2.133 MHz. Det sidste sæt indeholder tre moduler for i alt 6 GB hukommelse og har en taktfrekvens på 2.000 MHz.

Amazon

Amazon og Apple undersøges for eksklusivaftaler på e-bog-markedet

- Via Crunchgear - , redigeret af Net_Srak

Amazon er den absolut største sælger af e-bøger i verden, et marked som Apple også er ved at bevæge sig ind i. I USA er statsadvokaten i Connecticut dog ikke helt sikker på, at de to virksomheder følger reglerne.

Statsadvokat Richard Blumenthal har derfor startet en undersøgelse, der skal afsløre om Amazon og Apple har indgået eksklusivaftaler med forlag med det formål at udelukke andre fra at sælge forlagenes bøger.

Skulle dette være tilfældet, vil det ifølge Blumenthal være et slag mod konkurrenceevnen, hvilket vil give forbrugerne dårligere vilkår og forhøjede priser.

Op mod jul forventes salget af både e-bog-læsere og e-bøger at vokse kraftigt, hvorfor Blumenthal mener, det er vigtigt at få gennemført en undersøgelse nu.